Om banklån

Låna pengar är i många fall en process som kräver en del i vanliga fall.
Att gå in till en bank och tror att man på en gång kan få låna pengar är inte fruktsamt.
I de flesta fall krävs det att man har en fast anställning sedan ett tag tillbaka. En lön som banken anser att man kan klara ett lån med räntor och amortering.
I en del fall kan även någon form av säkerhet krävas eller att en borgensman går in och tar på sig det formella ansvaret att lånet verkligen betalas i tid.
Tiden det tar för att få ett lån hänger även ihop med vilket belopp man skall låna och hur lång tid det tar att ordna det alla papperna. Är en säkerhet ställd för lånte i form av ett hus kan en extern värderingsman behöva utföra en värdering av fastigheten. Om en borgenär skall gå in behöver banken göra en kreditkontroll av honom.
Kort sagt processen kan ta allt från några dagar till veckor.

Bank

En bank är ett finansinstitut som styr under tillsyn av Finansinspektionen. Banker ägnar sig ut utlåning, inlåning samt olika sorters värdepappershandel. Lagstiftningen för banker är hårt reglerad och de är de enda tillsammans med andra finansinstitut som kan ta ut ränta på utlånade pengar. De företagen som sysslar med olika typer av snabblån tar inte ut ränta utan en avgift för att låna ut pengar.

Borgensman

En borgensman är den som ställer upp med en säkerhet för en annan låntagare. Det innebär att om den borgensmannen ställer upp för inte kan betala för borgensmannen göra det istället.

Låna utan banklån

Enklare och snabbare att låna 3000 kronor går det att göra via de olika lånegivarna som inte lyder under Finansinspektionen. Att de inte lyder under den tillsynsmyndigheten innebär att de kan agera snabbare och mer flexibelt än vanliga banker. Å andra sidan kan de heller inte ta ut ränta på de lån de ger. Den detaljen löser de olika lånegivarna genom att istället ta ut en fast avgift för de lån som de beviljar. Avgiftens storlek är lite beroende på lånebeloppet men kan hålla sig omkring 20-30% av den lånade summan.
Den typen av lån kallas i många fall för snabblån , smslån , online lån , mobillån eller andra närliggande ord.
Gemensamt med dem är att de i allmänhet går att få beloppet insatt på sitt konto redan efter någon timme. Någon personlig kontakt behövs i de flesta fall inte heller utan ansökan görs via en hemsida eller med mobiltelefonen.
Många av dessa lånegivare beviljar också lån till personer med betalningsanmärkningar och de ger lånen utan krav på säkerhet.